Press "Enter" to skip to content

Η “πρώτη μπύρα στον Άρη” είναι μια πολύ σοβαρή επιστημονική υπόθεση

Στις 21 Νοέμβρη του 2017, η αμερικανική ζυθοποιία Budweiser, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει η πρώτη μπύρα που θα ζυμωθεί στον Άρη. Σίγουρα αυτό είναι ένα πολύ καλό διαφημιστικό τρικ, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των απαραίτητων συνθηκών για τη μακρά παραμονή ανθρώπων μακριά από τη Γη.

Πιο συγκεκριμένα, η μπύρα είναι ένα από τα προϊόντα που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τη γέννηση των πρώτων πολιτισμών της, το αρχαιότερο απ’όλα τα ποτά, που παράγεται και καταναλώνεται φυσικά παγκοσμίως, μέχρι και σήμερα. Έτσι, η προσπάθεια του είδους μας να μετοικήσει σε άλλους πλανήτες δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τη διαδικασία εξερεύνησης των δυνατοτήτων να παράγει τα πιο απαραίτητα προϊόντα μακριά από τον πλανήτη μας. Ωστόσο, αυτό το βήμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς η διαδικασία παραγωγής της μπύρας εξαρτάται από παραμέτρους που μεταβάλλονται αλλάζοντας πλανητικό περιβάλλον.

Όσο αφορά τον Άρη, οι βασικές παράμετροι που διαφέρουν σε σχέση με τις συνθήκες της Γης είναι η βαρύτητα και η ατμοσφαιρική πίεση. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια του “Κόκκινου Πλανήτη” είναι 3.711 m/s2, δηλαδή περίπου το εν τρίτο της αντίστοιχης στη Γη (9.807 m/s2). Την ίδια στιγμή η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του Άρη υπολογίζεται στα 600 Pascal, ενώ στη Γη 101352 Pascal. Πώς μπορούν όμως αυτές οι δύο παράμετροι να επηρεάσουν τη διαδικασία παραγωγής του αγαπημένου ποτού;

Όσο αφορά τη βαρύτητα, ένα ερώτημα αφορά την ανάπτυξη των ζυμομύκητων. Αν και οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες για να αναπτυχθούν, δεδομένου ότι μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί τεχνητά, δε θα πρέπει θεωρητικά να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, λόγω της απλής φύσης τους. Όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί και πειραματικά. Αυτό που μπορεί να επηρεαστεί έντονα από τη βαρύτητα είναι η ίδια η γεύση της μπύρας. Μικρότερη βαρύτητα οδηγεί στην πιο αργή κατάποση των υγρών, ως και την κυκλοφορία τους στις αναπνευστικές οδούς (σε συνθήκες μικροβαρύτητας). Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται έντονα η απόλαυση. Στα παράγωγα αυτού του γεγονότος πρέπει να προστεθεί και η συμπεριφορά των αερίων μέσα στη μπύρα, που ανεβαίνουν πολύ πιο εύκολα προς τα πάνω, οδηγώντας σε πολύ περισσότερα ρεψίματα.

Όσο αφορά την ατμοσφαιρική πίεση, αυτή μπορεί να επηρεάσει πολύ έντονα το σχηματισμό του αφρού. Υπό συνθήκες χαμηλότερης πίεσης ο αφρός θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο μέρος, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο κανείς να απολαύσει το υγρό μέρος του ποτού.

Δύο προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν ακόμα σε εξωγήινες συνθήκες είναι οι ανάγκες σε φως για να φυτρώσει ο λυκίσκος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει τεχνητή βοήθεια, καθώς το ηλιακό φως στον Άρη δεν είναι τόσο δυνατό όσο στη Γη για να προσφέρει τις ίδιες συνθήκες για τη φωτοσύνθεση, ενώ προφανώς τεράστιο ζήτημα αποτελεί η χρήση του νερού. Αν και το 2015 έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον “Κόκκινο Πλανήτη”, εν τούτοις, αυτό θα πρέπει να είναι πολύ άλμυρο και θα πρέπει να φιλτραριστεί με τρόπο αντίστοιχο που φιλτράρεται το θαλασσινό νερό για να γίνει πόσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα οδηγήσει σε μια πολύ πικρή γεύση στη μπύρα.

Αυτά τα θεωρητικά ως τώρα ζητήματα, αναμένεται να λυθούν σύντομα με πειραματικό τρόπο. Πριν λίγες ημέρες, στις 4 του Δεκέμβρη, εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Canaveral πύραυλος της SpaceX που μεταφέρει προμήθειες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχουν και σπόροι λυκίσκου, τους οποίους οι αστροναύτες θα επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας, καθώς και να ελέγξουν την δυνατότητα της μετ’έπειτα ζύμωσης, κάνοντας ένα μικρό βήμα για την παραγωγή μπύρας κι ένα μεγάλο άλμα για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων, έξω από τη Γη.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *