Press "Enter" to skip to content

Εκπληκτικά εργαλεία για να εξερευνήσετε εικονικά το ηλιακό σύστημα

Η εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος είναι ένα από τα μεγάλα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα και συνεχίζει στις μέρες μας. Αν σκεφτεί κανείς την πρόοδο που έχει γίνει όσο αφορά τη γνώση μας γύρω από τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα που το αποτελούν, τα τελευταία 50 χρόνια, καταλαβαίνει εύκολα ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το χώρο γύρω μας έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με αυτό που μπορούσαν να αντιληφθούν προηγούμενες γενιές.

Η “κούρσα του διαστήματος” απέσυρε ένα πέπλο μυστηρίου που υπήρχε γύρω από τα εγγύτερα “ουράνια σώματα” και αποκάλυψε με μεγάλη λεπτομέρεια τη φύση τους. Ωστόσο, η γνώση αυτή, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν ήταν εύκολα προσιτή από μεγάλο κομμάτι των κατοίκων του δικού μας πλανήτη. Η φροντίδα για την επικοινωνία της επιστήμης, η επένδυση στην εκλαΐκευσή της, που αποτελεί βασική προτεραιότητα στις αναπτυγμένες χώρες, πλέον δίνει τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο πλήθος, αυτό που ονομάζουμε και “ευρύ κοινό” να γίνει κοινωνός των όσων ξέρουμε και όσων έχουν ανακαλυφθεί από τις δεκάδες διαστημικές αποστολές με την ανάπτυξη εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Σ’αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε 3 από αυτές, που μπορούν να μεταφέρουν τον χρήστη εικονικά στους εξωγήινους κόσμους.

Planets στο Google Maps

Ποιος δε γνωρίζει το Google Maps; Στην εποχή των smartphones έχει αντικαταστήσει κάθε ανάγκη γνώσης της πορείας μας για να φτάσουμε σε έναν προορισμό, ενώ με το street view, καθώς και την τρισδιάστατη απεικόνιση του αναγλύφου της Γης, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μεταφερθεί εύκολα και να εξερευνήσει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας επιθυμεί. Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε τις ίδιες δυνατότητες και σε άλλους πλανήτες;

Πριν λίγες μέρες η Google ανακοίνωσε την επέκταση των διαθέσιμων πλανητών στο google maps, που προκειμένου να τους επισκεφθεί κανείς πρέπει απλά από την πλευρική στήλη να επιλέξει το ουράνιο σώμα που θέλει να εξερευνήσει. Πλέον, η εφαρμογή μπορεί να μεταφέρει το χρήστη στους 4 εσωτερικούς πλανήτες, Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη, στη Σελήνη, στους νάνους πλανήτες Δήμητρα και Πλούτωνα, καθώς και σε 9 δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, πιο συγκεκριμένα σε Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη, Μιμά, Εγκέλαδο, Διόνη, Ρέα, Τιτάνα και Ιαπετό. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα ο χρήστης να εξερευνήσει το εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Εικόνα από το εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού – Google Maps Planets
Εικόνα από την επιφάνεια του Πλούτωνα – Google Maps Planets
Εικόνα από την επιφάνεια της Αφροδίτης – Google Maps Planets

Η σύνθεση των εικόνων είναι αποτέλεσμα των δεδομένων που έστειλαν στη Γη διαστημικές αποστολές που φωτογράφησαν την επιφάνεια αυτών των σωμάτων. Όπως καταλαβαίνει κανείς η διαθέσιμη ευκρίνεια σε κάθε σώμα είναι αντίστοιχη του βαθμού που αυτό είναι δυνατό καθώς και άμεσα ενδιαφέρον και αναγκαίο να εξερευνηθεί από τον άνθρωπο. Αυτή είναι όμως η πιο “απλή” από τις εφαρμογές που παρουσιάζονται σ’αυτό το άρθρο!

Access Mars

Όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους η Google με το Jet Propulsion Laboratory της NASA για να δημιουργήσουν μια εφαρμογή εικονικής περιήγησης στον Άρη, τότε το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται ως και φαντασμαγορικό! Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη του 2017 ανακοινώθηκε πως έφτασε η ώρα που ο καθένας θα μπορεί να “περπατήσει” στον “κόκκινο πλανήτη” από …το δωμάτιό του! Το Access Mars είναι η πιο πλήρης διαθέσιμη στο κοινό εφαρμογή για εικονική περιήγηση στον Άρη.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα από τις αμέτρητες φωτογραφίες του Curiosity, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από τον Αύγουστο του 2012, έχοντας εκτελέσει αμέτρητα πειράματα και έχοντας αποστείλει τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν την επιφάνεια του γειτονικού μας πλανήτη, η Google και το JPL έφτιαξαν μια εφαρμογή που μπορεί να δουλέψει είτε σε έναν οποιονδήποτε Browser (συνιστάται η γρήγορη σύνδεση), smartphone, tablet, είτε ακόμα καλύτερα με μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας τύπου cardboard (δηλαδή με την τοποθέτηση του smartphone).

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πού ακριβώς θέλει να πάει πάνω στην επιφάνεια του Άρη, απλά κάνοντας κλικ στο σημείο που θέλει να βρεθεί, ενώ ειδικές καρτέλες εμφανίζουν μπροστά του χρήσιμες πληροφορίες για το χώρο που βρίσκεται αλλά και τον τρόπο που εμφανίζονται μπροστά του τα δεδομένα. Οι περιοχές που προσφέρονται αποτελούν σταθμούς πάνω στην πορεία που ακολούθησε αυτά τα χρόνια το Curiosity και αναλύθηκαν ενδελεχώς από τα όργανα που φέρει πάνω του.

Mars Trek

Αν η προηγούμενη εφαρμογή είναι ιδανική για όσους θέλουν να “κάνουν ένα ταξιδάκι” στον γειτονικό μας πλανήτη, οι πιο απαιτητικοί φίλοι της εξερεύνησης των πλανητών θα εντυπωσιαστούν με την εφαρμογή Mars Strek που αποτελεί ουσιαστικά ένα καταπληκτικό εργαλείο παρουσίασης επιστημονικών δεδομένων που αφορούν τον Άρη. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από το Jet Propulsion Laboratory της NASA και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πάνω σε 4 διαφορετικές προβολές του Άρη (δισδιάστατη, σφαίρα, βόρειου πόλου και νότιου πόλου) να “προσθέσει” πάνω στον πλανήτη πακέτα πληροφοριών, όπως για παράδειγμα η τοπογραφία, η ένταση του μαγνητικού πεδίου και πολλά άλλα.

Πέρα από την παρουσίαση των διαθέσιμων σε όλους δεδομένων, ωστόσο, η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους λάτρεις των διαστημικών αποστολών, καθώς το πλευρικό μενού προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να εξερευνήσει ξεχωριστά το σημείο προσεδάφισης αλλά και τα δεδομένα που έδωσε η κάθε αποστολή, ως και σε πολύ τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση της συμβολής της καθεμιάς από αυτές. Η εφαρμογή είναι σε συνεχή ανάπτυξη κι έτσι είναι σίγουρο ότι όποιος “κολλήσει” σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να την “τερματίσει” καθώς νέα δεδομένα από προηγούμενες και μελλοντικές αποστολές προστίθενται συνεχώς!

H απόλυτη εμπειρία: Mars 2030 VR

Η απόλυτη εμπειρία ενός διαπλανητικού ταξιδιού, ωστόσο, αν και δεν είναι δωρεάν, όπως τα προηγούμενα τρία εργαλεία, είναι το Mars 2030 VR, που έφτιαξε η NASA και προς το παρόν είναι διαθέσιμη για τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας HTC Vive και Oculus Rift προς 15 δολάρια, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για το PlayStation VR.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως καταλαβαίνει κανείς, μοιάζει περισσότερο με ένα video game, με τη μεγάλη διαφορά πως όσα βλέπει γύρω του ο χρήστης στηρίζονται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, ενώ το concept έχει στο επίκεντρό του την επιστημονική έρευνα, καθώς ο χαρακτήρας καλείται να εκτελέσει μια σειρά πειραμάτων στην επιφάνεια του Άρη, παίρνοντας το ρόλο ενός από τους αστροναύτες που θα επισκευτούν τον κόκκινο πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες!

Οι δυνατότητες που δίνει σήμερα το διαδίκτυο και αφορούν τη μόρφωση των χρηστών του είναι τεράστιες και ευτυχώς αξιοποιούνται καταλλήλως από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα της Γης. Η μεγαλύτερη δύναμη που μας δίνει η πρόσβαση σ’αυτόν τον παγκόσμιο ιστό είναι η πρόσβαση στην ίδια την ανθρώπινη γνώση, με τρόπο που κάνει να φαίνεται απλό και εύκολο ό,τι χρειάστηκε αιώνες για να καταλάβει η ανθρωπότητα! Καλή περιήγηση!!!

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *