Press "Enter" to skip to content

Βρέθηκε ηλιακό σύστημα με τουλάχιστον 8 πλανήτες

Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ηλιακού συστήματος που φαίνεται να έχει τουλάχιστον 8 πλανήτες, ισοφαρίζοντας την “πρωτιά” του δικού μας συστήματος, με βάση την ως σήμερα γνώση. Πρόκειται για το σύστημα γύρω από το άστρο Kepler-90, που ανήκει στις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, όπως μαρτυρά και τ’όνομά του.

Ο τρόπος που έγινε αυτή η ανακάλυψη, ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς ο μηχανικός λογισμικού της Google, Christopher Shallue και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Texas, Austin, Andrew Vanderburg, ανέπτυξαν μια μέθοδο machine learning, δηλαδή χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξερεύνηση των ηλιακών συστημάτων που έχει παρατηρήσει το Kepler. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει συλλέξει τόσα δεδομένα που είναι αδύνατο να αναλυθούν όλα “με το χέρι”. Έτσι, είναι τεράστια η χρησιμότητα μιας μεθοδολογίας που θα μπορέσει να τα αναλύσει και να αναδείξει τα συστήματα εκείνα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να μελετηθούν σε βάθος.

Αναφέρεται ότι το μοντέλο της μηχανικής μάθησης χρειάστηκε μόλις 2 ώρες για να αναλύσει τα 15000 σήματα που εισήχθησαν για να ελεγχθεί η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό του συστήματος Kepler-90. Πιο συγκεκριμένα, από την επεξεργασία αυτών των σημάτων, ανακαλύφθηκαν 2 νέοι εξωπλανήτες, ο Kepler-80g (δηλαδή ο 6ος πλανήτης γύρω από το άστρο Kepler-80) και ο Kepler-90i που είναι ο 8ος πλανήτης που ανακαλύφθηκε στο αναφερόμενο ηλιακό σύστημα.

Ο Kepler-90i είναι ο πιο εσωτερικός πλανήτης του συστήματος, φαίνεται να είναι πετρώδης, χωρίς ατμόσφαιρα και σε απόσταση πολύ μικρή από το άστρο του, που δημιουργεί επιφανειακές θερμοκρασιακές συνθήκες της τάξης των 425 βαθμών Κελσίου (~ 700 Κ). Επίσης, φαίνεται και οι 8 γνωστοί πλανήτες του Kepler-90 βρίσκονται σε αποστάσεις από το άστρο τους μικρότερες της μίας αστρονομικής μονάδας (απόσταση Γης-Ήλιου). Ωστόσο, η ύπαρξη πετρωδών πλανητών στο εσωτερικό, που τους ακολουθούν αέριοι πλανήτες, μικρότεροι από τον Ποσειδώνα και τέλος στο εξωτερικό δύο αέριοι γίγαντες, αντίστοιχοι του Δία, μαρτυρά ένα περιβάλλον που μοιάζει πολύ με το δικό μας ηλιακό σύστημα κι αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι εντελώς τυχαίος, αλλά κοινός με άλλους κόσμους. Η ανάπτυξη της γνώσης πάνω σ’αυτό το ζήτημα μπορεί να οδηγήσει στην πιο αποτελεσματική εξερεύνηση πιθανών κόσμων που φιλοξενούν ζωή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το ηλιακό σύστημα του Kepler-90 ενδέχεται να έχει ακόμα περισσότερους πλανήτες, καθώς προς το παρόν έχει εξερευνηθεί μόνο η περιοχή κοντά στο άστρο. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει ότι είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο και ένας εκ των ερευνητών της εν λόγω εργασίας, ο Andrew Vanderburg, προσθέτοντας ότι “ίσως υπάρχουν αρκετά συστήματα με τόσους πλανήτες όσους και το δικό μας, το οποίο τελικά μπορεί να μοιάζει και αρκετά συνηθισμένο”.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *