Press "Enter" to skip to content

Posts published in “Speaker: Φοίβος Καρακώστας

Είμαι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland και αντικείμενό μου είναι η γεωφυσική. Πιο συγκεκριμένα, είμαι ένας πλανητικός σεισμολόγος, δηλαδή χρησιμοποιώ σεισμικές μεθόδους έρευνας για την εξερεύνηση άλλων πλανητών, ή πλανητικών σωμάτων, όπως για παράδειγμα …φυσικών δορυφόρων. Μέχρι τώρα η έρευνά μου επικεντρώνεται σε εργασίες σχετικές με την αποστολή InSight, μια αποστολή της NASA, που σε συνεργασία με τις διαστημικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, τοποθέτησε (μεταξύ άλλων) ένα σεισμόμετρο – για πρώτη φορά – στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη – και συγκεκριμένα του Άρη.

5. Το κυνήγι ακτίνων γ στον Γαλαξία μας

Ακτίνες γάμμα στον Γαλαξία μας! Aκολουθούμε τον Steppa και τους συνεργάτες του στην εξερεύνηση των ιδιοτήτων των νεφελωμάτων πάλσαρ και των υπολειμμάτων σούπερνοβα ως πηγών ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας! Πού βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα μέσα στο Milky Way και γιατί καταφέραμε να τα παρατηρήσουμε με το τηλεσκόπιο H.E.S.S.; Ποια άλλα φαινόμενα οδηγούν σε εκπομπή ακτίνων γ και τι ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Γαλαξίας μας σε αυτό το μήκος κύματος;

4. Το επεισοδιακό παρελθόν της Αφροδίτης

Η Αφροδίτη είναι ένας καυτός και κολασμένος κόσμος. Μιλάμε για μια υπόθεση γεωδυναμικής εξέλιξής της, προκειμένου να εξηγηθούν οι παρατηρήσεις της επιφάνειάς της και το πάχος του φλοιού του γειτονικού πλανήτη. Βιβλιογραφική αναφορά: Sruthi Uppalapati, Tobias Rolf, Fabio Crameri, Stephanie C. Werner (2020). Dynamics of lithospheric overturns and implications for…

3. Μπορεί ένα κοσμικό κενό να λύσει την ασυμφωνία του Hubble;

Μιλάμε για τη δημοσίευση του Thomas M. Sedgwick και των συνεργατών του, στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, που μελέτησαν το ρόλο των ταχυτήτων που έχουν οι υπερκαινοφανείς στη μέτρηση της ταχύτητας διαστολής του Σύμπαντος. Βιβλιογραφική αναφορά: Thomas M Sedgwick, Chris A Collins, Ivan K Baldry, Philip…

2. Λάμψεις στον Δία και η αναζήτηση για συμπαντική ανισοτροπία

Σήμερα μιλάμε για τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα του Δία και τα ανώτερα στρώματά της, καθώς και για το πώς χρησιμοποιήθηκαν σούπερνοβα και κβάζαρ για την αναζήτηση για ύπαρξη ανισοτροπίας στο Σύμπαν, το ενδεχόμενο δηλαδή το Σύμπαν να μην είναι ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις και αυτό να…

1. Νερό στη Σελήνη και κοσμικά νήματα

Το πρώτο επεισόδιο του podcast με τίτλο Scientia Publica είναι γεγονός! Σήμερα μιλάμε για την ανίχνευση νερού στη Σελήνη, σε περιοχές που φωτίζονται από τον Ήλιο, καθώς και για τη χαρτογράφηση των κοσμικών νημάτων με τη βοήθεια του καταλόγου γαλαξιών  SDSS. Βιβλιογραφικές αναφορές: Honniball, C.I., Lucey, P.G., Li, S. et…