Σήμερα θα μιλήσουμε για την αρχή του Pareto. Σύμφωνα με αυτήν, το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται μόνο από το 20% των αιτιών. Αρκετά αυθαίρετο, έτσι; Για να αναλύσουμε λίγο. Ο Pareto ανακάλυψε αυτόν το συσχετισμό όταν έκανε κάποιες οικονομικές μελέτες στην Ιταλία και παρατήρησε ότι το 80% των ιταλικών εκτάσεων ήταν στην κατοχή μόνο του 20% του πληθυσμού. Πέρα από την προφανή σύνδεση της αρχής αυτής με το σύστημα της κατανομής του χρήματος στο τρέχον οικονομικό σύστημα όμως, βλέπουμε ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, στην επιστήμη του προγραμματισμού υπολογιστών, έχει παρατηρηθεί ότι το 80% των προβλημάτων λογισμικού προέρχονται μόνο από το 20% όλων των δυνατών σφαλμάτων. Αντίστοιχα, 80% των καταναλωτών χρησιμποιούν μόνο το 20% των δυνατοτήτων των εφαρμογών. Ή 80% των εσόδων προέρχονται από μία συγκεκριμένη ομάδα πελατών που αποτελεί το 20% όλου του αγοραστικού κοινού. Και σε αυτό το σημείο μάλλον όλοι μας σκεφτόμαστε… απλά μία τυχαία σύμπτωση.
Για να δούμε: το 80% των φορών που οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι, φορούν μόνο το 20% των ρούχων τους, 20% της επιφάνειας ενός χαλιού στο σπίτι ή στο γραφείο λαμβάνει το 80% της συνολικής φθοράς. 20% των πετρελαιοπηγών έχουν το 80% των αποθεμάτων πετρελαίου. Μόνο 20% των ηρώων στο League of Legends παίζεται το 80% του χρόνου. Τι συμβαίνει λοιπόν; Κάποιος σατανικός σχεδιασμός; Τι νόημα έχουν αυτοί οι δύο αριθμοί; Κανένα. Απλά τα συγκεριμένα φαινόμενα, όπως πολλά άλλα στη φύση ακολουθούν τη λεγόμενη κατανομή Pareto. Μιλάμε λοιπόν για απλά μαθηματικά.
Και έφτασα σε αυτό το σημείο του άρθρου που πρέπει να κάνω εμφανές το πού πηγαίνω τη συζήτηση. Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε το εξής: “Στη σημερινή κοινωνία η χαρά της γνώσης φαίνεται να μην είναι αρκετή. Οι επιστήμονες και η κοινωνία νιώθουν υποχρεωμένοι να δικαιολογούν την έρευνά με πρακτικές εφαρμογές”. Εν μέρει λογικό, γιατί η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά ας μην παρεκλίνω από το θέμα. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Πώς μπορεί να επηρεάζει τη δική σου καθημερινότητα η λεγόμενη αρχή 80/20; Κι όμως! Η ανθρώπινη εργατικότητα και αποτελεσματικότητα ακολουθεί την αρχή του Pareto. Με άλλα λόγια, το 20% των προσπαθειών μας είναι αυτό που θα μας φέρει το 80% των αποτελεσμάτων. Ένα γεγονός λοιπόν είναι ότι εάν βρεις ποιο 20% της δουλειάς σου είναι το πιο αποτελεσματικό, μπορείς να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου εκεί για να έχεις τα μέγιστα οφέλη.
Αλλά και για τη χαρά της γνώσης, η παρατήρηση στατιστικών κατανομών στη φύση πάντα με γοήτευε.
Comments are closed.